Forhindrer solcreme kroppen i at danne D-vitamin?

Der er to måder at dække vores daglige behov for vitamin D: udsættelse for solen og indtag af fødevarer, der er rige på vitamin D.
I denne artikel fokuserer vi på den første metode: sollys. Når vores hud udsættes for solen, og mere præcist UVB‑stråler, kan kroppen danne vitamin D. Problemet er, at mange fejlagtigt tror, de skal udsættes for solen uden beskyttelse for at syntetisere vitamin D. Men som du sikkert allerede ved, er solens stråler meget farlige for huden. Derfor er det absolut nødvendigt at beskytte sig ved enhver soleksponering for at undgå forbrændinger og andre mere alvorlige sygdomme.
Vi kan derfor spørge os selv, om kroppen stadig er i stand til at syntetisere vitamin D, når vi smører solcreme på huden. Og svaret er ja!
Ifølge Skin Cancer Foundation har undersøgelser aldrig vist, at daglig brug af solcreme fører til vitamin D‑mangel. Vi kan altså bruge solcreme dagligt og samtidig opretholde et tilstrækkeligt niveau af vitamin D.
Selv når det påføres perfekt, i tilstrækkelig mængde, ofte og med høj solbeskyttelsesfaktor (SPF), vil solcreme aldrig blokere 100 % af UV‑strålerne. For eksempel filtrerer en SPF 50‑solcreme omkring 98 % af UVB‑strålerne, hvilket lader 2 % UVB nå huden. Det kan forklare, hvorfor kroppen stadig kan syntetisere vitamin D, mens den er meget godt beskyttet.
10 til 15 minutters sollys (arme, ben, mave eller ryg), 2 til 3 gange om ugen ved en UV‑index over 3, giver en tilstrækkelig vitamin D‑niveau. Hvis du bor i en region, hvor UV‑index er lav om vinteren (under 3), kan du opretholde et korrekt vitamin D‑niveau ved at opholde dig udenfor midt på dagen, køre ærmer eller bukser op og naturligvis bruge solcreme. Glem ikke også at bære en bredskygget hat og solbriller for optimal solbeskyttelse.
Nogle fødevarer er naturligt rige på vitamin D og kan, i kombination med beskyttet soleksponering, hjælpe dig med at opretholde et tilstrækkeligt niveau. Dette gælder fede fisk som laks, makrel eller tun og i mindre grad æggeblomme, okselever og ost.
